Продлили срок реставрации дворца Евксиноград

Удължиха срока на реставрацията и ремонти дейности на двореца "Евксиноград" и парка около него. Според админстрацията на резиденцията, всичко трябвало да приключи до края на октомври, но довършителните работи продължават и двореца ще бъде отворен за достъп на граждани и посещения на туристи едва от пролетта. Автентичния вид на "Евксиноград" от времето на княз Александър Батенберг, ще бъде изцяло възстановен. Обновени са изцяло външната фасада, покрива и сервизните помещения, в които имаше течове.
 

дворец евксиноград

Първият и вторият етаж от двореца ще върнат предишния си блясък, а на третия ще бъдат разгърнати няколко изложби. Голяма част от оригиналните мебели в стил Чипъндейл, Рококо и Луи XVI, са на място и след възстановяване и освежаването им, ще бъдат представени в салоните и другите помещения, които са ползвани от царската династия. В музей се преобразуват бившите конюшни Щал, използвани по-късно и за гаражи.
Сградата, в която са живеели гвардейците пък, е предвидена за туристически информационен център. Реставрират се и се консервират и останките от антично-средновековната крепост "Кастрици", на територията на комплекса, който обхваща близо 900 декара.
Дворецът "Евксиноград" край Варна е открит и започва да функционира през 1892 година. Той е най-старата извънградска резиденция на българските владетели от последното българско царство. Привлекателен е с изящния си френски стил и парк с разнообразни и екзотични растителни видове от цял свят, както и с великолепните си градини. Проектът за реставрацията му се осъществява по ОП "Регионално развитие" и е на обща стойност от 9,8 млн. лв.
 

  • 0

Вам понравилась статья?

Выразите свое "спасибо" нажатием на кнопочки:

 
Оставить комментарий

  • winkwinkedsmileam
    belayfeelfellowlaughing
    lollovenorecourse
    requestsadtonguewassat
    cryingwhatbullyangry
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Место для рекламы